TEKENINGEN VAN CURSISTEN
Op deze pagina vind je voorbeelden van werkstukken gemaakt door mijn cursisten. In mijn lessen werk ik voornamelijk met opdrachten gekoppeld aan een specifiek materiaal en soms aan het seizoen, feestdagen of vakantie. In de opdrachten komen dan verschillende technieken en beeldende vraagstukken naar voren die steeds voor een nieuwe uitdaging zorgen en de tekenvaardigheden van de kinderen vergroten en hun fantasie prikkelt. Er valt zoveel te leren in tekenen dat het een sport is voor mij om steeds weer een nieuwe invalshoek te vinden. Een herhaling kan ook geen kwaad en doet soms wonderen! Ik heb ook projecten gedaan rond beroemde kunstenaars en hun werken. Het 'Toon Tieland project', 'Andy Warhol project' en het 'William Turner project' vind je hieronder terug. Ik wens iedereen veel plezier met de tekeningen.
Dino tekenen
Werken van cursisten van de volwassenen groepen die ik door de jaren heen les gegeven heb.
Insecten in een pot tekenen
De kinderen hebben insecten in een glazen pot getekend. Eerst met kleurpotlood en gewoon potlood de pot met inhoud tekenen: takjes, bloemetjes, grassprieten en wat er maar niet in hun fantasie naar boven kwam. En daarna hebben ze apart insecten getekend, alleen de lijven, ingekleurd met stiften en met fineliners nagetekend. Die hebben we in/op de pot geplakt en toen de pootjes en sprietjes erbij getekend...
Amsterdamse grachtenpandjes
jaren geleden heb ik deze opdracht voor het eerst gegeven en toen hebben de kinderen schitterende tekeningen gemaakt. het werd weer eens tijd, vond ik, dat deze opdracht in herhaling ging. Zie heir de resultaten van de 'nieuwe' cursisten. Amsterdamse grachtenpanden project:
k had eerst zelf een voorbeeld gemaakt en foto's van grachtenpanden uitgedeeld ter inspiratie. De kinderen zijn toen eerst met potlood gaan tekenen en daarna hebben ze de lijntjes over getrokken met stift en tot slot ingekleurd. Dat hebben ze gedaan met stiften en de meesten met 'inktense' kleurpotloden van het merk Derwent. Daarmee kun je met water de kleur uitwassen ongeveer zoals met aquarelpotloden alleen is de kleur van deze potloden veel intenser omdat het eigenlijk inkt is (vandaar de naam inktense). Het resultaat is een soort harmonicatekening van kleurrijke huisjes. Deze keer niet om in te lijsten maar om neer te zetten.
k had eerst zelf een voorbeeld gemaakt en foto's van grachtenpanden uitgedeeld ter inspiratie. De kinderen zijn toen eerst met potlood gaan tekenen en daarna hebben ze de lijntjes over getrokken met stift en tot slot ingekleurd. Dat hebben ze gedaan met stiften en de meesten met 'inktense' kleurpotloden van het merk Derwent. Daarmee kun je met water de kleur uitwassen ongeveer zoals met aquarelpotloden alleen is de kleur van deze potloden veel intenser omdat het eigenlijk inkt is (vandaar de naam inktense). Het resultaat is een soort harmonicatekening van kleurrijke huisjes. Deze keer niet om in te lijsten maar om neer te zetten.
Door de bomen het bos zien
Techniek: Potlood, kleurpotlood. De opdracht was diepte te tekenen in het bos. Door vooraan warmere kleuren (bruintinten, rood, geel) te gebruiken en achteraan koelere kleuren (grijs, blauwtinten, paars) creëer je diepte. De voorste bomen passen niet op het papier daardoor lijkt het bos veel groter dan dat er daadwerkelijk zichtbaar is. Het gevoel dat je je in het bos bevindt wordt daardoor versterkt. Verkleining, contrastverschil, overlapping en kleurvervaging: door die beeldende elementen te gebruiken krijg je het gevoel dat de bomen de verte in verdwijnen. Door de ene tak van een boom voor de andere te tekenen komt de ene naar voren en de ander lijkt verder naar achteren te staan (overlapping). Door de voorste bomen dikker en gedetailleerder te tekenen en de achterste bomen kleiner en minder gedetailleerd ontstaat diepte (verkleining) De bomen die het verste staan zijn hoger op het vel geplaatst, daardoor lijken ze ook verder weg dan de voorste bomen, die lager geplaatst zijn. En dan zijn er nog allerlei variaties natuurlijk mogelijk. Kijk maar eens wat de kinderen gemaakt hebben...
Houtskool tekenen
De jongste kinderen hebben met houtskool hun opa en oma's getekend. Uit hun hoofd, zonder foto als voorbeeld. ze hebben heel erg hun best gedaan en genoten. De kinderen in de zaterdagochtend-groep hebben geweldige dierentekeningen met houtskool gemaakt.
Fantasy tekenen
De zaterdag groep is heel serieus bezig met fantasy illustraties maken. Er wordt aan heuse materiaalstudie gedaan! Er wordt getekend met kleurpotloden, aquarelpotloden, inktense potloden en verschillende hardheden grafietpotloden. Heel belangrijk in een fantasy tekening is de sfeer en belichting. Daar hebben ze dus vooral hard aan gewerkt, om dat zo goed mogelijk over te brengen. En dat is behoorlijk goed gelukt.
Chibli-Maskers
De kinderen hebben maskers gemaakt op grote vellen acryl papier,dat is lekker dik! Het thema was dieren of iets dergelijks want een kind heeft een alien gemaakt, een buitenaards dier dus. De bedoeling was om de maskers zo groot mogelijk te maken en dat ze zodanig vastgemaakt werden dat ze laag hingen. Daardoor vergrootte het effect dat het 'jonge dieren' zijn. Chibli sfeer dus. Maar variatie is altijd mogelijk; naast een alien zit er ook een chagrijnig opaatje tussen...!
Halloween
Techniek: o.a. kleurpotlood, stiften, markers.
Kleurrijke vissen
De jongste kinderen hebben een leuke opdracht afgerond: kleurrijke vissen. Ze hebben vissen nagetekend en uit hun hoofd. Vervolgens hebben ze deze met fineliners overgetrokken en daarna met stiften ingekleurd. Tot slot hebben we ze uitgeknipt en een collage van gemaakt op een mooi blauw gekleurd vel papier. Hieronder de trotse makers op een rij.
Tijdlijn
Het vrijdaggroepje (groep 2) heeft een tijdlijn getekend, van zichzelf. Gebeurtenissen op een rijtje van hun eigen leven, van geboorte tot nu, in een stripverhaaltje. Sommigen hebben 'nu' heel letterlijk opgevat en zichzelf getekend terwijl ze bezig waren met de opdracht :-).
Dieren
Misschien wel het meest gebruikte onderwerp of thema in mijn lessen zijn dieren. En dan verzin ik elke keer weer een nieuwe invalshoek. Soms is dat de techniek, ritme, portret, leefomgeving, lievelingsdier enz. Kinderen houden enorm veel van dieren tekenen en ik ook. Dat was mijn grote ontdekking toen ik kinderboeken ging schrijven en tekenen. Er valt zo enorm veel aan te zien, te beleven en te ontdekken aan dieren tekenen dat de motivatie bijna als vanzelf opgebracht wordt door de kinderen. Heel erg veel voldoening bij iedereen is bijna verzekerd! Geniet van deze prachtige tekeningen gemaakt door mijn cursisten van alle leeftijden over een tijdspanne van 6 jaar.